Talaj

A dűlők talajainak mindegyike semleges vagy enyhén lúgos. Erre a rétegre talajképzőként

 • mésztartalmú lösz és
 • agyag kerül.

A fennsíkon, illetve az északi lejtőkön

 • rendzina (szláv eredetű szó, jelentése csörgés) és
 • csernozjom talajtípusok is találhatók.

A Villányi borvidék fő talajanyagai a

 • dolomit,
 • a márga,
 • a krétakori mészkő,
 • agyagos, néhol homokos lösztakaróval.

Klíma

A Villányi-hegység elhelyezkedése és fekvése révén szőlőtermelésre ideális terület. Kelet-nyugati irányú hegyvonulatának déli lejtői egy sajátos mikroklímát varázsolnak ide. Meleg, mérsékelten nedves éghajlati körzetbe tartozik.

Az évi középhőmérséklet 10-11°C között alakul, ami az országos átlagnak felel meg, de a napfénytartam átlagos évi összege 2100-2150 óra között változik. Legderültebb időszak a nyár vége. Az utolsó tavaszi fagyok április 10-ig valószínűek, és általában a fagymentes időszak október második feléig tart. A déli lejtőkön a fagymentes napok száma 200 feletti.

Szőlőfajták

 • cabernet sauvignon
 • kékfrankos
 • blauburger
 • merlot
 • pinot noir
 • petit verdot
 • portugieser
 • Irsai Olivér
 • zenit
 • syrah
 • cabernet franc
 • olaszrizling
 • hárslevelű

KOPÁR-DŰLŐ

Villány egyik legjobb dűlőjeként ismert terület, mely Villány és Nagyharsány között, a Szársomlyó-hegy (442 m) déli részén terül el. A teljes területe 63 ha. Magyarország legdélebbi szőlőültetvényei találhatók itt, mintegy 120–130 méter tengerszint feletti magasságban. A hegy lábától felfelé haladva a termőtalaj egyre vékonyodik. A legfelső területeken már a mészkő alapkőzet is kilátszik (innen ered a Kopár elnevezés). A szőlőtőkék kisebb, de ásványi anyagokban gazdagabb, koncentráltabb fürtöket nevelnek. Az itt szüretelt szőlő a többi területhez képest minden évben kb. 2 héttel korábban érik és tökéletes érettséget mutat. A Szársomlyó-hegy hatalmas kőzettömege egészen egyedi mikroklímát eredményez ezen a dűlőn. A napsütés hatására felvett hőt a kőzet az éjszaka folyamán visszasugározza, ezáltal nincsenek nagy hőingadozások a nappal és az éjszaka között. Erre a területre érkezik a legtöbb napsugárzási energia hazánkban, és a déli fekvésnek köszönhetően a napsütéses órák száma itt a legmagasabb (2100 óra). A napfény a fürtöket szinte minden oldalról körülöleli. Az itt telepített szőlőfajták a cabernet sauvignon (10 ha) és a cabernet franc (4 ha). A művelési mód többféle középmagas (70 cm) kordon, félernyő és guyot, 5435 db/ha-os tőkeszámmal.

AGANCSOS-DŰLŐ

Az Ördögároktól északra, három település (Villány, Villánykövesd, Nagyharsány) határán fekszik. 250 m tengerszint feletti magasságon található. A pincészet 2016-ban telepített 13 ha cabernet sauvignon fajtát, de mellette megtalálható 2 ha kékfrankos is. Művelési mód: középmagas kordon, tőszám: 5208 db/ha.

BOCOR-DŰLŐ

Termesztett fajtáink: blauburger (12 ha). Tőkeszám: 5435 db/ha, művelési mód középmagas kordon. A déli fekvésű területet folyamatosan éri nap, ezért biztonsággal beérik a szőlő, minden évben teljes érettségben tudunk szüretelni. Nevét a bokros növénytakaróról kapta, a bocor ugyanis a bokor régies neve.

CSILLAGVÖLGY-DŰLŐ

A Szársomlyó-hegy és a város között elterülő, dél felé nyitott, felfelé erősödő lejtésű terület. Tengerszint feletti magassága 170–180 m. A déli és délnyugati lejtésű Csillagvölgy-dűlő szintén egyedi mikroklímával bír, hiszen a két oldalán egy kisebb völgyet, csatornát képezve délkelet és délnyugat felé fordulnak a szőlőültetvényei. Termesztett szőlőfajták: cabernet sauvignon (11 ha), merlot (10 ha), kékfrankos (15 ha). Művelési mód: középmagas (70 cm) kordon művelés, illetve félernyő, 5435 tőke/ha.

DOBOGÓ-DŰLŐ

A Fekete-hegy lábától induló déli lejtésű dűlő. A terület nagy része sík fekvésű. A tengerszint feletti magasság 140 és 180 m között van. Termesztett fajtáink: merlot (16 ha), kékfrankos (21 ha), cabernet sauvignon (11 ha), pinot noir (5 ha). Tőkeszám: 3333 db/ha, művelési mód középmagas kordon, ernyő.

FEKETE-HEGY-DŰLŐ

A Fekete-hegy (341 m) a Villányi-hegység keleti végén található szinte elbújva a kb. 100 m-el magasabb Szársomlyó mögött. Nevét is valószínűleg elhelyezkedéséből kapta, mert bizonyos napszakokban a Szársomlyó árnyékot vet rá és lehet, hogy innen a Fekete-hegy elnevezés. A terület haszonbérleti szerződés szerinti művelésben volt, majd 2018-ban került vissza ismét a pincészet birtokába. Várható betelepítése 2020.

HAJDUS-DŰLŐ

Termesztett fajtáink: portugieser (25 ha), pinot noir (9 ha). Tőkeszám: 5435 db/ha, művelési mód félernyő. Déli fekvésű terület, vannak dűlőink a hegytetőn és 12%-nál nagyobb lejtésű részen is. Nagyon szép portugiesert szüretelünk erről a dűlőről.

HÁRSOS-DŰLŐ

Termesztett fajtáink: merlot (11 ha), cabernet franc (23 ha), cabernet sauvignon (11 ha), petit verdot (3 ha). Tőkeszám: 5000 és 5435 db/ha, művelési mód félernyő. A Hajdus-dűlő szomszédságában található, hasonló adottságokkal rendelkezik. A dűlő különösen szép merlot-t szokott adni.

HEGYALJA-DŰLŐ

Kisharsány településhez tartozó, sík fekvésű terület, a tengerszint feletti magasság nem éri el a 160 métert. Termesztett fajtáink: merlot (8 ha), pinot noir (12 ha). Tőkeszám: 3333 db/ha, művelési mód ernyő. 2017-ben 13 ha-t, illetve 2018-ban 27 ha területet felújítottunk, melynek keretében a cabernet sauvignon mellett új, elsősorban fehér szőlőfajták is telepítésre kerültek: 12 hektár olaszrizling, 12 ha Irsai Olivér és 2 ha zenit. A felújítással növeltük a tőkeszámot 5435 db/ha-ra. Művelési mód félernyő, középmagas kordon.

JAMMERTAL-DŰLŐ

A híres termőhely feltehetőleg az 1687-es szársolymói csata után kapta a nevét. A legenda szerint a császári sereg győzelmét követően még hetekig hallatszott a sebesült törökök jajgatása a hegyek közül. Termesztett fajtáink: syrah 9 ha középmagas kordon műveléssel, 5435 db/ha tőszámmal. Továbbá merlot 5 ha félernyő, 5435 db/ha tőszámmal.

ÖRDÖGÁROK-DŰLŐ

Az Ördögárok Villány legjobb, legfrekventáltabb dűlői közé tartozik, gyakorlatilag egy déli kitettségű völgykatlan, amely a borvidék legnagyobb hőösszegű területe. Kb. 60 hektár nagyságú, részben Villányhoz, részben Nagyharsányhoz tartozik. Az Ördögárok-dűlő (németül Teufelsgraben) neve egy nagyharsányi mondára utal, amely szerint a hegyek között futó árok, illetve völgy úgy keletkezett, hogy azt maga az ördög szántotta. A 70-es években a termelésből kivonták, és erdőt telepítettek rá. A Nagyharsányi hegytetőn a pincészet tulajdonában lévő 11 ha cabernet sauvignon és 11 ha kékfrankos ültetvény is a dűlőhöz tartozik, melyet a pincészet 2009-ben újított fel. A művelési mód: középmagas kordon, illetve félernyő. Tőkeszám: 5435 db/ha. A terület 150 és 250 méter közötti tengerszint feletti magasságban helyezkedik el.

VÁRERDŐ-DŰLŐ

A Szársomlyó nyugati lábánál található. A területet 2019-ben telepítjük be syrah fajtával (18 ha). Várható művelési mód középmagas kordon, tőszám 5435 db/ha. Lejtős dűlő mészkő aljzattal, sekély termőréteggel, amelyet folyamatosan ér a napsütés, ezekből adódóan kiváló terület a kékszőlők számára. Nevét a feltételezések szerint egy mára már kivágott, egykori erdőről kapta.