A fokozottan védett magyar kikerics egyetlen hazai élőhelye a Szársomlyó déli oldala. A rajzolt virág 2006 óta minőséget garantáló védjegyként szerepel a villányi borokon.

A védjegynek megfelelt borokat a borvidéki bíráló osztja be a három kategóriába:

  • A Villányi Classicus kategóriába a borok nagy többsége tartozik, amely a borvidékre és azon belül a fajtára jellemző borokat csoportosítja.
  • A Villányi Premium kategóriába sokkal több egyedi dűlő jelleget, valamint a borász, a borászat részéről további sajátos értékeket mutatnak fel.
  • A Villányi Super Premium bor csak 100% cabernet franc szőlőből, szigorú feltételekkel készíthető, és kizárólag Villányi Franc néven kerül forgalomba. Az ebbe a kategóriába sorolt bor minimum egy évet tölt fahordóban és további egy évet palackban.

A Villányi fehér, rozé és vörösborok íz és illatvilágának közös jellemzője a gyümölcsös karakter, ami fehér és rozé borok esetében a frissességgel párosul, vörösborok esetében teltséggel, komplexebb, fűszeres jelleggel egészül ki.

A Villányi classicus borok az előző típushoz képest ízében és illatában intenzívebb gyümölcs, illetve fűszeres jelleg figyelhető meg, összetettebb aromaanyagokkal, teltebb, karakteresebb, finom savakkal. A vörösborok testesebbek, tanninban gazdagabbak. A Villányi premium borok testes, koncentrált borok, igen összetett íz és zamatvilággal, ahol az intenzív gyümölcsösség jellemző, sok esetben az aszalt gyümölcsökre és lekvárokra jellemző ízek és illatok jelenhetnek meg, gyakran kiegészülve az intenzív fűszeres karakterekkel.