A Wine in Moderation egy olyan európai kezdeményezés, amely a mértékletes borfogyasztás népszerűsítésére és a bor, mint kulturális termék hangsúlyozására jött létre.
BORT MÉRTÉKKEL
Mi, magyarok, boros nemzet vagyunk. A bor a kultúránk része, így része a mindennapjainknak és az ünnepeinknek is. A borfogyasztás a benne lévő alkohol miatt azonban felelősséggel is jár. Ahhoz, hogy a bor valódi értékét átélhessük, érdemes pár dologra odafigyelni, és követni a mértékletes borfogyasztás öt alapszabályát:
Értsük a bort, amit fogyasztunk! Ha tudjuk, mi teszi a bort egyedivé, nagyobb élvezet a fogyasztása is. Ebben ma már az internet, a borászatok weboldalai is a segítségünkre vannak. Olvassunk utána a szőlőfajtának és a borvidéknek, és figyeljük meg, hogy a leírtak hogyan jelennek meg abban a borban, amit fogyasztunk.
Igyunk lassan! Hagyjunk időt a bor ízlelésére! A tudatos borfogyasztás és -kóstolás fejleszti az ízlelőbimbóinkat és az ízemlékezetünket is, vagyis jobb kóstolóvá tesz bennünket. Ennek segítségével egyre több dimenzióját és szépségét fedezhetjük fel az általunk fogyasztott boroknak, ami azt is jelenti, hogy egy korty bor elfogyasztása több élményt fog nyújtani.
A bort kísérje a hozzá illő étel és egy pohár víz! A borban lévő alkohol vizet von el a szervezetünkből, így érdemes a borfogyasztás során azonnal pótolni azt. Ez abban is segíthet, hogy elkerüljük a fejfájást és a dehidratáltságot. A borok és az ételek kéz a kézben járnak, egy jól eltalált páros fantasztikus gasztronómiai élményt tud okozni. Bor–étel párosítás esetén nem feltétlenül kell bonyolult fogásokra gondolnunk, hiszen sokszor már pár falat gondosan kiválasztott sajt is képes új dimenzióba emelni a borozás élményét.
A bort társaságban élvezzük! A borozás nem magányos dolog. Egy finom pohár bor oldottabbá teheti a beszélgetést és felpörgetheti a hangulatot. Ugyanakkor egy pohár bor meghittséget tud csempészni egy romantikus estébe, és abban is segíthet, hogy egy nehéz nap után a barátainkkal vagy a társunkkal ellazuljunk.
A bort mértékkel fogyasszunk! A WHO ajánlása nők számára napi maximum 250 ml, míg férfiak számára maximum 375 ml, és javasolt heti egy-két napot alkoholmentesen tartani. A túlzott alkoholfogyasztás káros az egészségre, és társadalmi, családi problémákat is okozhat. A mértékletességet már csak azért is érdemes betartani, mert egy deciliter bor kalóriatartalma 80 kcal körül van, így a túlzott borfogyasztás az előbbieken túl súlygyarapodást is okozhat.